SETTivalpass

Organisera för skolbibliotek i undervisningen

Alla barn och elever ska få förutsättningar att bli aktiva och ansvarsfulla samhällsmedborgare. I den här föreläsningen lyfter vi hur skolbiblioteksverksamhet kan organiseras och tillsammans med olika professioner stärka elevernas bildning, källmedvetenhet och språkliga förmåga, samt deras delaktighet i det demokratiska samtalet. Spår: SETTivalpass (tillträde även för dig med Fördjupningspass)

Psykisk hälsa på schemat

Varannan 15-åring har psykiska besvär. Samtidigt visar forskning att skolundervisning kring psykisk hälsa inte bara förbättrar elevernas mående, utan också främjar lärande och minskar utåtagerande beteenden i klassrummet. Hur kommer man i gång med att undervisa om psykisk hälsa? Varför är det viktigt och hur lyckas man i praktiken? Psykolog Siri Helle delar med sig …

Psykisk hälsa på schemat Read More »

Så lär du dina elever att använda digital källkritik, på riktigt

Hur ger du dina elever verktyg för att hantera missvisande information på nätet? Med avstamp i ny forskning lyfter didaktikprofessorn Thomas Nygren fram flera effektiva sätt att stödja eleverna i digital källkritik. Var med och lär dig hur du kan använda ny teknik, spel och digitala självtest i din undervisning för att eleverna snabbare ska …

Så lär du dina elever att använda digital källkritik, på riktigt Read More »

Specialpedagogik – Speciell eller bara tillgänglig pedagogik för alla?

En resa genom förskolans utbildning i en universell design av lärande, utifrån multimodala arbetssätt och en undervisning och lärmiljö som bygger på ett multimodalt berättande, genom differentierade estetiska lärprocesser för ett livslångt lärande och en livslång förståelse för sin egen process. En lärares reflektion om hur vi kan förena förmåga och kunskap och bygga en …

Specialpedagogik – Speciell eller bara tillgänglig pedagogik för alla? Read More »

Det här gör eleverna på internet

Barn och ungdomars vardag är kantad av internet. Hur påverkar informationen på nätet vad de lär sig? Vem eller vilka röster väljer de att lyssna på? Internetstiftelsens Jannike Tillå är expert på barns internetanvändning. Med statistik från rapporten Svenskarna och internet ger hon dig en tydlig bild av vad barn väljer att göra på nätet. …

Det här gör eleverna på internet Read More »

Hur kan Internet of things göra läraren bättre?

Genom att samla in rörelsedata och visualisera denna som värmekartor kan läraren tydligt se hur hen har använt sig av det fysiska rummet under lektionen. Projektet Lärares rörelsemönster har utforskat hur IoT kan vara ett användbart verktyg för läraren att utveckla sin undervisning och nå varje elev. Spår: SETTivalpass (tillträde även för dig med Fördjupningspass)

Hur kommer AI att påverka skolan?

Under slutet av förra året förundrades många av OpenAIs tjänst chatGPT. Utvecklingen av AI-system går allt snabbare och teknologier som använder AI kommer att påverka skolan. Men hur? Vilka risker och vilka möjligheter följer med utvecklingen? I den här föreläsningen kommer Erik att lyfta dessa frågor och diskutera hur AI utmanar vår förståelse av lärande, …

Hur kommer AI att påverka skolan? Read More »

Leda som arbetslag – utveckla kollegialt ledarskap för förskolans alla yrkesroller

Alla som har ett läroplansuppdrag har också ett ledaruppdrag, vilket innebär att ledarskap i arbetslaget inte enbart handlar om förskollärarens ansvar utan att även barnskötarens vardag består av många ledarhandlingar. Förskolans ledarskap kännetecknas av en alldeles särskild kombination av samspel, professionalitet, relationer och yrkesroller. Föreläsningen belyser därför vikten av att se på förskolans ledarskap utifrån …

Leda som arbetslag – utveckla kollegialt ledarskap för förskolans alla yrkesroller Read More »

Livepodd Livslångt – jävla skitsystem!

Katarina Pietrzak, forskare på RISE, livepoddar med podden Lisvlångt tillsammans med sin kollega Micke Kring och med gästen Jonas Söderström. Tillsammans möts de i ett samtal om vad det livslånga lärandet kan ha att vinna på bra system och digitalisering. Spår: SETTivalpass (tillträde även för dig med Fördjupningspass)

Tänka utanför gränserna

Hur kan du som pedagog utmana elevers tänkande? Följ med på vår spännande resa utanför gränserna! Ramsta skola arbetar sedan fem år tillbaka med ett EU-projekt. Tillsammans med en partnerskola i Spanien utvecklar vi både elevers och pedagogers tänkande. Hur kan vi få ett djupare tänkande och går det att bedöma? Hur kan vi hjälpa …

Tänka utanför gränserna Read More »

Digitala nationella prov och bedömningsstöd – vad behöver huvudmän veta?

Med start 2024 kommer de nationella proven och vissa bedömningsstöd successivt att börja genomföras digitalt via Skolverkets provtjänst. Vilka tekniska och organisatoriska förutsättningar behöver huvudmän och skolor uppfylla för att kunna genomföra digitala nationella prov och bedömningsstöd? Skolverket informerar om förändringen och tipsar om vilka verktyg som kan användas som stöd i förberedelsearbetet. Föreläsning med …

Digitala nationella prov och bedömningsstöd – vad behöver huvudmän veta? Read More »

Scroll to Top