Fattigdom kan ha en betydande effekt på det livslånga lärandet

Barn som ritar

I Sverige ska skolan i huvudsak vara avgiftsfri, vilket är en stor fördel jämfört med andra länder. Men trots denna fördel kan fattigdom fortfarande ha en betydande effekt på skolgången och det livslånga lärandet.

Barn som växer upp i fattiga familjer har oftast sämre tillgång till resurser och möjligheter som kan hjälpa dem att lyckas i skolan. Till exempel kan de sakna tillgång till böcker, datorer och andra ofta sociala resurser som kan hjälpa dem att förbättra sina studieprestationer.

Fattigdom kan också påverka elevernas hälsa och välbefinnande, vilket i sin tur kan påverka deras förmåga att lära sig och utveckla nya färdigheter. Barn som är till exempel är hungriga kan ha svårt att koncentrera sig i skolan och kan därför missa viktiga lärdomar.

Majblomman arbetar utifrån barnkonventionen och för att alla barn ska få det dom har rätt till, att motverka barnfattigdom och ge alla barn en meningsfull fritid. Därför har vi på SETT i år beslutat att istället för blommor ge varje talare en majblomma som gåva och stötta Majblommans arbete. Barn har rätt till lärande och utbildningen ska vara kostnadsfri, likvärdig och tillgänglig för alla.

Statistik Majblomman
Statistik Majblomman
Statistik Majblomman

Vi vet också att fattigdom i högre utsträckning drabbar familjer med en ensamstående mamma, med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars skänker SETT en majblomma för varje bokning som görs till konferensen till och med den 10 mars. Har du inte redan bokat din biljett så finns det en god anledning att göra det innan helgen.

Klicka här för att registrera dig.

Micaela Jonsson, Program Manager, SETT

Sofia Paasila, Event & Marketing Specialist, SETT

Dela inlägget

Facebook
LinkedIn
Twitter

Neil Selwyn till Nordic Track

Neil Selwyn är en av huvudtalarna på årets mötesplats och kommer medverka i Nordic Track den 16 april. Selwyn är inte bara en profil inom utbildningsteknik, utan även en ledande internationell forskare inom digital utbildning. Med över 30 års erfarenhet av att utforska integrationen av digital teknik i skolor, universitet och vuxenutbildning har Neil fått en sällsynt insikt i de verkliga utmaningarna och möjligheterna som digitaliseringen medför.

Läs mer »

SETT 2024 stärker samverkan med Sveriges Lärare – med rätt förutsättningar till lärarna

SETT, Skandinaviens ledande konferens och mässa inom innovativt och livslångt lärande, meddelar med stolthet sitt fortsatta och fördjupade samarbete med Sveriges Lärare. Samarbetet som kompetenspartners syftar till att främja erfarenhetsutbyte, lärande och kunskapskapsutveckling för lärarna inom alla skolformer för att på bästa sätt stötta och forma framtidens utbildningsbehov och kompetensutveckling.

Läs mer »
Scroll to Top