I Sverige ska skolan i huvudsak vara avgiftsfri, vilket är en stor fördel jämfört med andra länder. Men trots denna fördel kan fattigdom fortfarande ha en betydande effekt på skolgången och det livslånga lärandet.
Barn som växer upp i fattiga familjer har oftast sämre tillgång till resurser och möjligheter som kan hjälpa dem att lyckas i skolan. Till exempel kan de sakna tillgång till böcker, datorer och andra ofta sociala resurser som kan hjälpa dem att förbättra sina studieprestationer.
Fattigdom kan också påverka elevernas hälsa och välbefinnande, vilket i sin tur kan påverka deras förmåga att lära sig och utveckla nya färdigheter. Barn som är till exempel är hungriga kan ha svårt att koncentrera sig i skolan och kan därför missa viktiga lärdomar.
Majblomman arbetar utifrån barnkonventionen och för att alla barn ska få det dom har rätt till, att motverka barnfattigdom och ge alla barn en meningsfull fritid. Därför har vi på SETT i år beslutat att istället för blommor ge varje talare en majblomma som gåva och stötta Majblommans arbete. Barn har rätt till lärande och utbildningen ska vara kostnadsfri, likvärdig och tillgänglig för alla.