Skapa plats för alla sinnen

Lekolar

Under året har vi sett en ökad förfrågan på sensoriskt material och lärmiljöer. Därför skapade vi en sensorisk monter på SETT 2022. Sofia Winerdal, pedagog på Lekolar och Hands-On Science berättar mer om hur du kan skapa en utforskande lärmiljö på din enhet.
– Begreppet ”sinneslabb” tycker jag är ett bra namn på förskolans eller skolans hörn eller rum för sensoriska upplevelser. I grunden handlar det ju om att låta barnen experimentera med alla sina sinnen, säger Sofia.

Sofia vet vad hon pratar om. För ett par år sedan var hon med om att skapa Tekniska Muséets uppmärksammade sinneslabb. Hit köar Stockholms förskolebarn för att experimentera och fascineras av ljus, skuggor, speglar, spännande material, ljud och dofter.

Färgat ris fascinerar
Sinneslabbet blev verklighet med stöd från Lekolar i form av material, utrustning, ekonomiska resurser och expertkunskaper.
– Om man vill skapa ett eget sinneslabb är det viktigt att både barn och personal är delaktiga och involverade. Platsen bör vara dämpad på intryck och möjlig att mörklägga, miljön ska kännas harmonisk.
Den första investeringen man borde fundera på är ett ljusbord, menar Sofia.
– Det kan alla samlas kring och det kan användas till mycket. En så enkel sak som riskorn, färgade med karamellfärg, ger fascinerande effekter. Vissa barn kan stå i evigheter och skapa mönster.
På ljusbordet får vanliga saker nytt liv – genomskinliga klossar, röntgenfoton, OH-bilder eller föremål från senaste skogspromenaden. Det går också att måla på ljusbordet.

Fruktforskning
– En projektor är också användbar. En projicerad bokskog med rätt ljudeffekter skapar stämning i rummet. Projektorn ger också möjlighet att utforska skuggor och former i storformat. Vanliga speglar, gärna i plast, är ett annat enkelt sätt att skapa fascination och upptäckarglädje.
I ett mörklagt rum ger lysande föremål som stenar och kuber att sitta på en särskild atmosfär. Och när det gäller taktila material kan det vara klokt att skaffa en så kallad Sensory Bin eller Sinneslåda.
– För doft- och smaksinnena finns en enkel lösning – ta frukstunden i sinneslabbet, skrattar Sofia som hälsar alla välkomna till Lekolars eget Sinneslabb i Bromma – ett inspirerande showroom för sensoriska produkter.

Författare: Sofia Winerdal, pedagog, Lekolar & Hands-On Science.

Sofia Winderdahl Lekolar

Dela inlägget

Facebook
LinkedIn
Twitter

Georgi Dimitrov, chef för enheten Digital Utbildning vid Europeiska kommissionen, deltar i Nordic Track på SETT

Georgi Dimitrov, chef för enheten Digital Utbildning vid Europeiska kommissionen, deltar i Nordic Track på SETT Digital kompetens är avgörande för varje lands konkurrenskraft även på global nivå, därför har vi bjudit in Georgi Dimitrov, chef för enheten “Digital Education” vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för utbildning att delta i Nordic Track på SETT.  Han kommer

Läs mer »
Scroll to Top
popup

Get your ticket

Don’t miss out on SETT Stockholm, click below to register and secure your spot today!

popup

Hämta din biljett

Missa inte SETT Stockholm, klicka nedan för att registrera dig och säkra din plats redan idag!