Medie- och informationskunnighet (MIK) i förskolan

MIK Isabelle Kristensen

Vad innebär MIK? Hur kan vi införliva MIK i undervisningen och utbildningen i förskolan med utgångspunkt i barnens rättigheter? Varför är det viktigt att lyfta MIK inom det kollegiala lärandet samt arbeta tillsammans utifrån ett helhetsperspektiv?

Medie- och informationskunnighet (MIK) kan handla om allt från våra relationer, demokrati och kritiskt tänk­ande till kunskap om vinklade budskap, dold reklam, källkritik, upphovsrätt och mycket mer. Det kan handla om att kunna skilja information från desinformation – vad är egentligen en trovärdig källa? Bilder och film­klipp som dokumenteras på förskolan, i omvärlden eller i vårt samhälle är endast en del av en helhet. Hur väljs de perspektiven ut, varför och utifrån vem? Vad klipper vi bort och varför? Och vem håller i kameran?

Isabelle Kristensen vet att vi vill, vågar och kan införliva MIK i förskolans undersving och utbildning. Börja i mötet med barnet och utifrån hens undersökande och nyfikenhet. Arbeta också i det kollegiala lärandet med båda den spontana och den planerade undervisningen och få syn på ert nuläge. Vad är ert önskade läge och vilka eventuella hinder finns det för att uppnå ert önskade läge? Vilka resurser finns redan på förskolan, mellan förskolorna, i organisationen-, förvaltningen- eller mellan förvaltningar? Vad kan vi påbörja redan idag och vad blir långsiktiga mål? 

Isabelle kommer också att synliggöra tjänstedesign som metod för att ta reda på barnets behov. Ibland kan vi vuxna påbörja processer, men är de utifrån barnets egna behov, intresse och nyfikenhet? Hur kan vi, tillsammans, ta reda på det behovet, idégenera fram lösningar, pilota och förverkliga detta som en del i det systematiska kvalitetsarbetet på förskolan?

Isabelle Kristensen har länge arbetat med förskoleutveckling på olika sätt. Tidigare som förskollärare med nyckelpersons-uppdrag inom IKT och relationell pedagogik, projektledare för skolutveckling och digital kompetens, rektor i förskolan samt arbetar idag med MIK och digital delaktighet på bibliotek. Isabelle kommer därför under sin föreläsning på SETT att synliggöra vikten av ett helhetsperspektiv på lärande och samverkan inom och mellan förvaltningarna för barnets rätt till MIK i utbildningen och undervisningen, men också på fritiden.   

Tillsammans skapar vi möjligheter!

Författare: Isabelle Kristensen, arbetar med digital delaktighet på bibliotek. Tidigare förskollärare, projektledare och rektor i förskolan. Hon är även föreläsare och författare på bland annat Natur & Kultur.

Isabelle Kristensen

Dela inlägget

Facebook
LinkedIn
Twitter

Stärkt läsförmåga i fokus – en bredd av programpunkter med forskning, beprövad erfarenhet och nya arbetssätt

Stärkt läsförmåga i fokus – en bredd av programpunkter med forskning, beprövad erfarenhet och nya arbetssätt Stärkt läsförmåga i fokus på Sett – en nyckel till framtidens lärande Läsförmågan bland svenska elever har försämrats i oroande takt – något som PISA-resultaten tydligt visar. När nästan var fjärde 15-åring saknar grundläggande läsförståelse hotas inte bara skolresultat,

Läs mer »

Stiftelsen bakom Guldäpplet och Guldtrappan i samverkan med Sett 2025

Stiftelsen bakom Guldäpplet och Guldtrappan i samverkan med Sett 2025 Stiftelsen YLM – Yngve Lindbergs minne – och Sett, Skandinaviens ledande mötesplats för innovativt lärande, meddelar gemensamt sitt fördjupade samarbete inför Sett 2025. Genom detta partnerskap förstärks Sett som en plattform för erfarenhetsutbyte, kunskapsutveckling och skolinnovation. Kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan lyfter fram skolhuvudmän som arbetar strategiskt och

Läs mer »

För dig inom förskolan – Programpunkter med inspiration, forskning och praktiska verktyg

För dig inom förskolan – Programpunkter med inspiration, forskning och praktiska verktyg Framtidens förskola – en balans mellan tradition och innovationI en tid där vikten av läsning, rörelse och en genomtänkt användning av digitala verktyg står i fokus, behöver förskolan både värna om beprövade pedagogiska metoder och omfamna nya möjligheter.  Årets Sett-program för förskolan utforskar

Läs mer »
Scroll to Top
popup

Get your ticket

Don’t miss out on SETT Stockholm, click below to register and secure your spot today!