STEM-relaterade programpunkter på Sett

Nu har Sverige fått en nationell STEM-strategi. Det är ett viktigt och välkommet steg för att stärka vår framtida konkurrenskraft och kompetensförsörjning inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Regeringen betonar att vi måste få fler elever att både förstå och vilja satsa på STEM – från grundskolan hela vägen till högre utbildning och yrkesliv.

Men hur når vi dit? Ett av svaren finns i klassrummet.

På vår konferens lyfter vi flera inspirerande exempel på hur vi kan få fler elever att upptäcka STEM – och bygga självförtroende inom det. Från lekfulla robotbyggen i förskolan till immersiva lärmiljöer med VR och AR i matematikundervisningen. Här får du möta pedagoger, forskare och innovatörer som redan nu bidrar till att förverkliga målen i den nationella strategin.

Vi delar regeringens ambition: Sverige ska bli ett ledande kunskapsland – och det börjar med undervisning som väcker nyfikenhet, bygger självförtroende och skapar framtidstro.

Välkommen att inspireras – och bli en del av lösningen!

Ett urval av STEM-relaterade programpunkter på Sett:

8 april
10.00–10.45 – Från konsument till producent: Skapande motivation i matematik och teknik
Anders Enström visar hur digitala verktyg kan användas för att väcka elevers kreativitet, motivation och framtidstro i matematik och teknik. Genom exempel som film och podd förvandlas elever från konsumenter till producenter i en undervisning som är både relevant och engagerande.

11.00–11.45 – Små ingenjörer, stora idéer – bygg en robot med fantasi och teknik
Per Falk leder en workshop där sagor möter teknik. Deltagarna får bygga robotar med återbruksmaterial och enkel teknik, med syfte att väcka nyfikenhet för ingenjörskap och kreativ problemlösning hos yngre barn.

13.00–13.45 – Att rusta barn, elever och pedagoger för ett teknikdrivet och föränderligt samhälle
Per Falk presenterar praktiska exempel på hur skola och undervisning kan anpassas till en snabb teknikutveckling. Genom makerspaces och digitala lärmiljöer ges verktyg för att stärka elevernas samarbetsförmåga, kreativitet och kritiska tänkande.

13.00–13.45 – Matematik och språkstörning
Jessica Borglund och Sofia Nyman från SPSM förklarar hur språkstörningar påverkar matematikundervisningen. Föreläsningen innehåller konkreta exempel och metoder för att stötta elever med nedsatt språklig förmåga.

14.15–15.00 – Mattelyft med Singaporemodellen
Josefine Rejler och Pia Agardh berättar hur Singaporemodellen kan användas för att stärka elevers matematiska förståelse. Föreläsningen innehåller lektionsupplägg, elevaktiviteter och svenska erfarenheter av modellen.

9 april
10.00–10.45 – Hur bedrivs en matematikundervisning som leder till elevers matematiklärande?
Ulrica Dahlberg från NCM visar hur undervisning utifrån matematiska idéer kan ge djupare lärande än läroboksstyrd undervisning. Genomgång av material från NCM som kan användas direkt i klassrummet eller i kollegial utveckling.

15.30–16.15 – Digitala verktyg i matematikundervisning – en inspirationsdusch
Camilla Askebäck Diaz delar tips på digitala verktyg som kan integreras i matematikundervisningen. Fokus ligger på hur tekniken kompletterar analoga metoder och gör det lättare att individanpassa och utmana elever.

10 april
09.00–09.45 – Virtuell verklighet möter skolans verklighet
Henrik Kullander och Petter Wannerberg presenterar VäXR – ett immersivt geometrilabb i VR utvecklat av RISE i samarbete med skolor. De delar insikter från projektet och diskuterar både möjligheter och utmaningar med VR i skolan.

12.00–12.45 – Upptäck STEM med XR-teknologi: förvandlar lärandet till en upplevelse
Sofie Sandvik från Region Sörmland visar hur XR-teknik kan väcka barns nyfikenhet för STEM. Med exempel från klassrummet får vi se hur VR och AR kan användas i undervisningen för att skapa engagerande lärmiljöer.

14.15–15.00 – Från frågvis till expert – fler flickor inom STEM
Ulrika Sultan belyser hur vi kan inspirera fler flickor att välja naturvetenskap och teknik. Med forskningsbaserade insikter och praktiska verktyg får pedagoger och skolledare stöd i arbetet för en mer jämställd STEM-framtid.

Scroll to Top
popup

Get your ticket

Don’t miss out on SETT Stockholm, click below to register and secure your spot today!