Pedagogisk världsnyhet på SETT 2023

Barn förvärvar kunskaper bättre om lärandet kombineras med fysisk aktivitet. Trots kunskapen om detta så stöter skolan ändå på problem på vägen. Kan pedagogiska labyrinter vara en del av lösningen? I Lekbarns monter på SETT 2023, kunde besökare både få se och prova på en prototyp av företaget Intragates pedagogiska labyrint.

Ett ökande antal forskare, pedagoger och föräldrar tycks vara eniga – barn förvärvar kunskaper bäst om lärandet kombineras med fysisk aktivitet. Om lärsituationen dessutom innehåller nyfikenhet, spänning, problemhinder och äventyr, ja då kanske snabbare och varaktiga kunskaper finns runt hörnet?
Lekbarn i Sverige AB deltog på SETT 2023 och nedan belyser de några av problemen som kan uppstå och vad de även ser som eventuella lösningar.

  • Barn som inte hänger med i undervisningen tvingas ändå sitta stilla i sina bänkar hela dagen. Några vill inte ens komma till skolan!
  • Många – om inte alla – vill någon gång under dagen ha avskildhet och slippa kompisars blickar, eller bara studera i egen takt utan prestationsångest.
  • Digitaliseringen: bara en fantasilös, passiverande och motorikhämmande modenyck, som dessutom är vansinnigt dyr? I samhället finns en begynnande motreaktion då fler och fler anser att verktygen används fel.

Kan en ”pedagogisk labyrint” med programmerbara, kluriga banor och ett antal stängda grindar vara en del av lösningen, eller i vart fall ett komplement till traditionell undervisning? I Intragate ABs labyrint får barn och elever svara på frågor, lösa problem eller fundera ut bäst strategi för att gå vidare – i sin egen fart. På förskolan Lekbarn i Sverige AB har man testat idén och sett barnens sprudlande glädje och stora aktivitet.

Hur kan labyrinten med sina frågor och uppgifter anpassas till läroplaner, åldrar, mognad, funktionsvariationer osv? Frågor och uppgifter presenteras i paneler som varieras i det oändliga: tryckknappar, högtalare, lysdioder, kameror, pekskärmar, skriv- och magnettavlor, ja till och med lukter kan labyrinten fråga om. Den är förstås rullstolsanpassad, och skulle någon drabbas av panik fälls alla grindskivor till marken med ett snabbt tryck på något av nödstoppen. Den drivs av ofarlig låg spänning.

Tål labyrinten att stå utomhus och på ojämnt underlag såsom en skolgård? Absolut, även om den mår bäst under vägg och tak för åverkans skull. Tack vare sin unika idé är den patentsökt.

Sist men inte minst kan den faktiskt också lustfyllt fortbilda pedagogerna för barn i de yngre åldrarna när det gäller svåra ämnen som matematik, fysik, kemi och digitalisering.

På bilden syns en prototyp av labyrinten på SETT 2023 och Wilja, som går i årskurs 1 har just svarat rätt på en klurig fråga och fått grinden att öppna sig. Förskoleeleven Vide förbereder sig för sin uppgift med vätskepåfyllning.

Scroll to Top
popup

Get your ticket

Don’t miss out on SETT Stockholm, click below to register and secure your spot today!

popup

Hämta din biljett

Missa inte SETT Stockholm, klicka nedan för att registrera dig och säkra din plats redan idag!