Hur kan jag behålla mitt lugn trots att det blåser runtomkring?

Blåser fyr

Det finns en plats inom varje människa där stillhet och själslig ro alltid går att finna. Detta, även i stunder när livet snurrar på lite väl fort. Eller när livskriser såsom arbetslöshet, skilsmässa och dödsfall drabbar oss.

Bra att veta. Lätt att glömma.

Såklart är ingen människa immun mot plötsliga förändringar eller sjukdom. Ej heller mot hög arbetsbelastning, nedskärningar eller annat som kan få oss ur balans.

Dock kan vi alla se – i stunder av klarhet – att nivån av oro, stress och panik kan variera, oberoende av vad som egentligen händer runtomkring. Ibland tar vi saker och ting med större ro än vid andra tillfällen. Vissa dagar verkar ingenting kunna stressa oss, medan andra dagar får vi panik av småsaker.

Upplevelsen av livet kan alltså skifta, utan egentlig koppling till omständighet. Känslorna i vårt inre tenderar att ”leva sitt eget liv”.

Som lärare och ledare inom skolans värld i många år, har jag sett otaliga exempel på detta. Hos andra, men också hos mig själv. Somliga dagar kunde jag känna mig otillräcklig och maktlös. Andra dagar kunde ingenting rubba mig. Varken bristen på resurser, utökade administrativa uppgifter eller pålagor ”uppifrån”.

Min föreläsning på SETT kommer att lyfta fram det faktum, att det finns en ”inbyggd” förmåga hos oss alla, att kunna vara i balans med oss själva, trots att livet ibland kan vara i obalans.

Jag menar inte att förringa någons upplevelse av det som sker. Endast bjuda på ett hoppfullt budskap, om att inte behöva vara så reaktiv i livet.

Det är såklart både begripligt och sunt att reagera på sådant som stör oss i vår vardag, men oerhört förtröstansfullt att inse, att även när tragik och olycka drabbar oss, erbjuder det klara sinnet en möjlighet till psykologisk återhämtning. Även i stunder av elände alltså.

Omöjligt att ta till sig när dolken väl hugger upp ett sår i hjärtat, men viktigt att förstå som en förberedelse för de sorger och besvikelser som ingen kan värja sig mot.

Insikten kring detta enkla faktum – nämligen att det egentligen aldrig är omständigheterna som ger upphov till våra känslor, utan det egna tänkandet som pågår i stunden – hjälper oss att inte vara lika rigida i vårt handlande; att inte bli ett offer för det som sker. Detta, oberoende av hur begripliga våra reaktioner än må vara.

Så… som en avslutning på detta blogginlägg, presenterar jag nu tre stycken fakta kring att vara i balans med sig själv, som jag kommer att reflektera kring på min föreläsning senare i vår. De får stå som en slags ”teaser” för det som komma skall.

Tre fakta om balans:

Balans är ovärderlig. För mig själv och för andra runtomkring.
När jag är i balans med mig själv, blir jag kreativ, klok och handlingskraftig.
Det är full möjligt [ingen har sagt att det är enkelt] att vara i balans med sig själv, trots att världen är i obalans.

Med kärlek,
Dennis Westerberg

Författare: Dennis Westerberg, Föreläsare, författare och ledarskapscoach,
Dennis Westerberg Konsult AB.

Dennis Westerberg

Dela inlägget

Facebook
Twitter
LinkedIn

Neil Selwyn till Nordic Track

Neil Selwyn är en av huvudtalarna på årets mötesplats och kommer medverka i Nordic Track den 16 april. Selwyn är inte bara en profil inom utbildningsteknik, utan även en ledande internationell forskare inom digital utbildning. Med över 30 års erfarenhet av att utforska integrationen av digital teknik i skolor, universitet och vuxenutbildning har Neil fått en sällsynt insikt i de verkliga utmaningarna och möjligheterna som digitaliseringen medför.

Läs mer »

SETT 2024 stärker samverkan med Sveriges Lärare – med rätt förutsättningar till lärarna

SETT, Skandinaviens ledande konferens och mässa inom innovativt och livslångt lärande, meddelar med stolthet sitt fortsatta och fördjupade samarbete med Sveriges Lärare. Samarbetet som kompetenspartners syftar till att främja erfarenhetsutbyte, lärande och kunskapskapsutveckling för lärarna inom alla skolformer för att på bästa sätt stötta och forma framtidens utbildningsbehov och kompetensutveckling.

Läs mer »
Scroll to Top