VR håller på att förändra hur elever lär sig komplexa ämnen i svenska skolor. Ett svenskt företag, Edda Knowledge, har utvecklat en banbrytande VR-applikation, Edda Fysik 1, som omvandlar abstrakta fysikbegrepp till interaktiva upplevelser.
Enligt en pilotstudie visar elever som använder virtuella laborationer liknande resultat som de som genomför experiment i verkliga laborationsmiljöer. Det är denna effektivitet som gör VR till ett attraktivt verktyg för moderna klassrum.
“VR fungerar eftersom det eliminerar distraktioner, främjar förkroppsligat lärande och ger eleverna nya sätt att närma sig komplicerade koncept,” förklarar Kaspian på Edda Knowledge. Tekniken ökar också elevernas nyfikenhet och skapar oändliga möjligheter för lärande.
Edda Fysik 1 erbjuder sex olika laborationer som täcker grundläggande fysikkoncept:
Arkimedes princip
Newtons rörelselagar
Corioliseffekten
Elektricitet och fält
Kärnfysik
Relativitetsteorin
Applikationen har utvecklats i nära samarbete med lärare för att säkerställa att innehållet överensstämmer med den svenska läroplanen. Till skillnad från mycket annat VR-material som finns tillgängligt, som ofta består av spel eller bristfälligt utbildningsmaterial, fokuserar Edda Fysik 1 på att leverera högkvalitativ utbildning.
En viktig fördel med VR-laborationer är att eleverna kan visualisera och interagera med fenomen som annars skulle vara farliga, mikroskopiskt små eller alldeles för stora för att observera i ett vanligt klassrum. Detta gör det omöjliga möjligt samtidigt som det minskar kostnader.
Systemet är också utformat för kollaborativt lärande – elever kan arbeta i par eller grupper, antingen i vanliga klassrum eller i särskilda VR-labb. Upplägget liknar traditionella laborationer men med den extra dimensionen som VR erbjuder.
Med Edda Knowledge vision om “virtual education, real understanding” får svenska skolor nu tillgång till ett pedagogiskt verktyg där elever inte bara observerar vetenskap utan verkligen upplever den.