Tyngdvästar stor succé på skola i Skåne
Novista Of Sweden AB

Tyngdvästar stor succé på skola i Skåne

På en mellanstadieskola i Förslöv, i Norra Skåne, har man efter ett mycket lyckat testprojekt köpt in tyngdvästar för att använda som stöd i undervisningen.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

På en mellanstadieskola i Förslöv, i Norra Skåne, har man testat tyngdvästar under en period i syfte att bidra till bättre fokus och koncentration hos eleverna. Testet gav bra resultat och man beslutade att köpa in ett antal västar till skolan och arbeta långsiktigt med dem som stöd i undervisningen.

En fibertyngdväst är ett kognitivt hjälpmedel för personer med varierande diagnoser, till exempel motorisk oro, autism och ADHD. Forskning visar att barn som använder en tyngdväst klarar skolarbetet bättre och hjälper användaren att lättare koncentrera sig, känna sig lugn under en lektion eller klara av att sitta ner en hel måltid.

Fibertyngdvästen är utvecklad av hjälpmedelsföretaget Novista of Sweden. Västen har utvecklats för att vara diskret och se ut som ett vanligt plagg, och västens fyllning är mjuk för att vara bekväm att bära.

– En lärare på skolan berättade att västen blev en naturlig del i klassrummet. Eleverna tyckte att den såg bra ut och många tyckte att den kändes bra att ha på sig, säger Karin Erlandsson, leg. Arbetsterapeut på Novista of Sweden.

Västen är ett kognitivt hjälpmedel som utnyttjar kroppens inbyggda funktioner.

– Vår fibertyngdväst är framtagen i samråd med psykiatriker och stressterapeuter och har en gördel med kardborre som spänns runt midjan. Det gör att vikten avlastas från rygg och axlar samtidigt som det ger en omfamnande känsla, ungefär som en kram. Omfamningen påverkar kroppens proprioceptiva sinnen och bäraren upplever lugn och får lättare att koncentrera sig, fortsätter Karin Erlandsson.

Företaget Novista arbetar aktivt med att låna ut västar till skolor som är intresserade av att testa hur det fungerar.

– Vi vet att det är svårt att veta hur en fibertyngdväst känns och fungerar för en person utan att prova, därför erbjuder vi verksamheter att testa ett par fibertyngdvästar några veckor innan eventuellt köp. Så att man vet att det fungerar, avslutar Karin Erlandsson.

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande

Scroll to Top
popup

Get your ticket

Don’t miss out on SETT Stockholm, click below to register and secure your spot today!

popup

Hämta din biljett

Missa inte SETT Stockholm, klicka nedan för att registrera dig och säkra din plats redan idag!