Sexual crimes against children increase with each passing year
Stiftelsen Aktiv Skola

Sexualbrott mot barn ökar för varje år som går

“Där barnen finns, där finns också förövarna” ett citat från åklagare Emelie Källfelt och hon poängterar att den digitala världen är en stor faktor till varför sexualbrott mot barn fortsätter att öka. Förövarna letar efter sina offer i appar och dataspel.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

“Där barnen finns, där finns också förövarna” ett citat från åklagare Emelie Källfelt. Idag ser vi allt oftare barn i digitala sammanhang, i appar som Tiktok, Snapchat, Instagram eller olika dataspel som Roblox och Star Stable. Emelie Källfelt poängterar att den digitala världen är en stor faktor till varför sexualbrott mot barn fortsätter att öka.

Sedan 2015 har antalet sexualbrott ökat med hela 39 procent, antalet domar har gått från 251 till 350. Ett problem är att mörkertalet är stort, då flera av dessa brott inte anmäls eller läggs ned av polisen. Den största ökningen i Sverige har skett i Bergslagen, som har fått en ökning av sexualbrott på 88 procent sedan 2015. Det är nästan en dubblering av antalet domar om sexualbrott mot barn.

Senast igår rapporterade Nerikes Allehanda att en 27-årig man döms till två års fängelse för att ha våldtagit ett barn på ett hotellrum 2018. Mannen hade tagit kontakt med barnet via internet och de hade bestämt en träff med varandra. Denna händelse är ett bevis på hur farligt det digitala landskapet är för barn och hur lätt det är för förövaren att nå ut till de som använder internet och sociala medier.

Vi på Aktiv Skola uppmanar vuxna att hålla koll på vad barnen gör online, att försöka få dem att förstå vilka risker som finns där, samt att prata med barnen för att få dem att berätta om något liknande inträffar. En anledning till att mörkertalet är så stort är att barn inte vågar berätta eller att de inte vet att de har blivit utsatta för ett sexualbrott.

Vi tipsar även anhöriga att ta del av vår föreläsning Nätsmart. Utbilda er inom ämnet och fråga oss om ni har några funderingar! Vi finns som en kunskapsbank med experter inom området.

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande

Scroll to Top