Bibliotek

Organisera för skolbibliotek i undervisningen

Alla barn och elever ska få förutsättningar att bli aktiva och ansvarsfulla samhällsmedborgare. I den här föreläsningen lyfter vi hur skolbiblioteksverksamhet kan organiseras och tillsammans med olika professioner stärka elevernas bildning, källmedvetenhet och språkliga förmåga, samt deras delaktighet i det demokratiska samtalet. Spår: SETTivalpass (tillträde även för dig med Fördjupningspass)

Så lär du dina elever att använda digital källkritik, på riktigt

Hur ger du dina elever verktyg för att hantera missvisande information på nätet? Med avstamp i ny forskning lyfter didaktikprofessorn Thomas Nygren fram flera effektiva sätt att stödja eleverna i digital källkritik. Var med och lär dig hur du kan använda ny teknik, spel och digitala självtest i din undervisning för att eleverna snabbare ska …

Så lär du dina elever att använda digital källkritik, på riktigt Read More »

Besök Skolverket – dag 1

Träffa oss i monter A:33 18/4 11.00–11.30, Prata med oss om skolbibliotek 11.30–12.00, Demo: En titt i provplattformen 12:15-12:45, Ställ frågor om traumamedveten omsorg 12.30–13.30, Träffa provansvarig för nationella prov i svenska 13.45–14.15, Tekniska förutsättningar digitala nationella prov 15.00–16.00, Träffa projektledaren för digitala nationella prov

Det här gör eleverna på internet

Barn och ungdomars vardag är kantad av internet. Hur påverkar informationen på nätet vad de lär sig? Vem eller vilka röster väljer de att lyssna på? Internetstiftelsens Jannike Tillå är expert på barns internetanvändning. Med statistik från rapporten Svenskarna och internet ger hon dig en tydlig bild av vad barn väljer att göra på nätet. …

Det här gör eleverna på internet Read More »

Livepodd Livslångt – jävla skitsystem!

Katarina Pietrzak, forskare på RISE, livepoddar med podden Lisvlångt tillsammans med sin kollega Micke Kring och med gästen Jonas Söderström. Tillsammans möts de i ett samtal om vad det livslånga lärandet kan ha att vinna på bra system och digitalisering. Spår: SETTivalpass (tillträde även för dig med Fördjupningspass)

Digital kompetens – en förutsättning för det livslånga lärandet?

Ett panelsamtal där Skolverket samtalar med olika aktörer om innebörden av digital kompetens samt om utbildningens roll och betydelse för det livslånga lärandet. Samtalet leds av Helena Messing Berg, kommunikatör på Skolverket. Spår: SETTivalpass (tillträde även för dig med Fördjupningspass)

Barn föds inte med fördomar

Barn föds inte med fördomar, det får dem av oss vuxna. Men hur kan en prata om värdegrund och fördomar på ett konkret och berörande sätt med sina elever? Glada Hudik-teatern har med utgångspunkt i filmen Catwalk tagit fram ett färdigt stödmaterial med frågeställningar som berör värdegrund, fördomar, olikheter och kompisskap. Projektledaren Paulin berättar om …

Barn föds inte med fördomar Read More »

Har dataspelsbranschen knäckt koden till motivation?

Dataspelsbranschen är bäst i världen på att mäta användarens beteenden – och har en produkt som i princip är ständigt formbar. Hur kan skolan ta tillvara på en metodologi som ständigt motiverar och engagerar? Vår panel med representanter från skola, forskningsvärlden, dataspelsbranschen och det livslånga lärandet diskuterar frågan om motivation och vad skolan eventuellt kan …

Har dataspelsbranschen knäckt koden till motivation? Read More »

Så ser utvecklingen av MIK och digital kompetens ut i Sverige

Vad görs för att stärka medie- och informationskunnighet och digital kompetens i samhället? Digitala lektioner välkomnar Martina Wagner från Statens medieråd för att prata om det nationella samverkansarbetet för ökad medie- och informationskunnighet (MIK). Var med och få en inblick i de insatser som genomförs för att stärka MIK och digital kompetens i Sverige. Spår: …

Så ser utvecklingen av MIK och digital kompetens ut i Sverige Read More »

Om jag var skolminister för en dag

Vad skulle du göra om du fick vara skolminister för en dag? Varmt välkommen till ett öppet seminarium om skolans utveckling tillsammans med lärarna Maria Wiman, Sara Bruun och Internetstiftelsens Kristina Alexanderson. Seminariet är del tre av en serie samtal som började under Internetdagarna 2022. Var med när vi sammanfattar lärdomarna från tidigare samtal och …

Om jag var skolminister för en dag Read More »

Besök Skolverket – dag 2

Träffa oss i monter A:33 19/4 10.00–10.30, Demo: En titt i provplattformen 11.00–12.00, Träffa provansvarig för nationella prov i engelska 12.30–13.00, Ställ frågor om att välja digitala lärresurser i SO 13.00–13.30, Prata om stödmaterial i programmering 13.45–14.45, Prata om förskola, förskoleklass och fritidshem 15.00–16.00, Träffa provansvarig för nationella prov i SO 16.30–17.00, Demo: En titt …

Besök Skolverket – dag 2 Read More »

Så övervakas och manipuleras våra barn och unga av techjättarna

Sociala plattformar definierar våra barns syn på världen, samhället och mellanmänskliga relationer. Techföretagen skräddarsyr och manipulerar baserat genom att i hemlighet övervaka barnens liv, och designar medvetet sina tjänster för att de ska vara beroendeframkallande. Samtidigt jämnar internet ut ojämlikheter i samhället och ger barn och unga tillgång till verktyg som kan förändra deras liv …

Så övervakas och manipuleras våra barn och unga av techjättarna Read More »

Scroll to Top